Ancuta Corlatan

Ancuţa Corlaţan este născută pe 29 Mai 1991 şi reprezintă cu mândrie frumoasa zonă a Bucovinei, mai exact satul său natal, Mănăstirea Humorului, judeţul Suceava.
A început să cânte de la vârsta de 6 ani în calitate de membră a Ansamblului “Voinicelul”, ansamblu înfiinţat de învăţătoarea sa, Candrea Elena, cea care i-a descoperit talentul şi a îndrumat-o pe această cale a cântecului popular românesc.
Astfel că în clasa a V-a, Ancuţa s-a înscris la Liceul de muzică “Octav Băncilă” din Iaşi unde a studiat violoncelul.
În clasa a XI-a s-a transferat la Liceul de muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti, la clasa de canto popular a profesorului Gavriil Prunoiu, sub îndrumarea căruia a participat la numeroase festivaluri unde a obţinut importante premii aducând bucurie atât în sufletul dascălului său cât si în sufletul părinţilor săi şi al tuturor celor care ii prevedeau Ancuţei Corlaţan un viitor strălucitor în muzica populară.
A debutat în televiziune la vârsta de 16 ani, în cadrul emisiunii “Cu drag de Dragobete” din data de 24 februarie 2008, emisiune realizată pentru Televiziunea Română de către doamna Elise Stan.
Primul premiu obţinut a fost trofeul Festivalului Concurs “Din bătrâni din oameni buni” – Iaşi 2007, premiu oferit chiar de către doamna Elise Stan, în calitate de preşedinte al juriului.
Cu multă sârguinţă şi încredere în sine Ancuţa Corlaţan a obţinut an de an premii foarte importante:
• Premiul I la Festivalul “Doină, doină cantec dulce” – Gura Humorului – 2008;
• Premiul III la Festivalul “Elena Roizen” – 2008, ca apoi în 2009 să revină şi să obţină premiul I;
• Premiul III la Festivalul “Vară, Vară, Primăvară” – Sibiu – 2008;
• Premiul “Tinereţii” la Festivalul “Strugurele de Aur” Jidvei, Alba Iulia – 2008, ca apoi în 2009 să revină pe aceeaşi scenă a Festivalului “Strugurele de Aur” şi să obţină premiul III;
• Premiul I la Concursul Naţional “Irina Loghin”, Valenii de Munte – 2009;
• Premiul III la Festivalul “Mariana Drăghicescu”, Bogâltin – 2009;
• Premiul II la Festivalul “Pe deal la Teleormănel”, Alexandria – 2009;

Aceste premii au fost oferite de către nume importante pentru folclorul românesc: Mărioara Murărescu, Eugenia Florea, Elise Stan, George Sârbu, Gheorghe Oprea, Adrian Grigoraş, Irina Loghin, nume care i-au acordat încredere Ancuţei Corlaţan şi sub îndrumarea cărora a reuşit să devină cunoscută şi plăcută publicului iubitor de folclor.

Printre cele mai mari împliniri ale Ancuţei se numără şi obţinerea premiului I la Concursul “Moştenitorii”, organizat la Suceava în anul 2009, în cadrul emisiunii “Tezaur Folcloric”, emisiune realizată de doamna Mărioara Murărescu. În acel an i s-a împlinit “micuţei” Ancuţa visul din copilărie, acela de evolua pe scena Tezaurului Folcloric.
În tot acest timp, atât în festivaluri, cât şi în concertele pe care le-a susţinut Ancuţa Corlaţan a avut plăcerea să cânte alături de renumite orchestre de muzică populară:
• Orchestra Lăutarii din Chişinău condusă de Nicolae Botgros;
• Orchestra Ansamblului “Ciprian Porumbescu” din Suceava, condusă de Viorel Leancă;
• Orchestra Ansamblului Jidvei România, condusă de Stelian Stoica;
• Orchestra de Muzică Populară Radio, condusă de Adrian Grigoraş.

Ancuţa Corlaţan şi-a finalizat studiile la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la secţia Pedagogie Muzicală.
În anul 2012 şi-a lansat primul său album cu titlul “La Humor îi satul meu”, înregistrat cu Orchestra Ansamblului Profesionist “Ciprian Porumbescu” din Suceava condusă de maestrul George Sârbu.

În prezent Ancuţa pregăteşte cel de-al doilea album alături de Orchestra Lăutarii din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros.

În apropierea Sărbătorilor Pascale, va apărea pe piaţă un album intitulat “De la Iaşi la Chişinău”, înregistrat cu Orchestra “Mugurel” din Chişinău, condusă de maestrul Ion Dascăl. Pe acest album se vor regăsi melodii interpretate de artişti din Republica Moldova, Bucovina de Nord şi Romania. Printre aceştia se numără Constantin Bahrin (Iaşi), Silvia Zagoreanu (Chişinău), Grigore Gherman (Cernăuţi), Ancuţa Corlaţan (Suceava) şi mulţi alţii.