Cozonac Bucovinean

COZONAC BUCOVINEAN

Timp de pregătire: 90 min

Timp de coacere: 60 min

INGREDIENTE 3 COZONACI URIAŞI: ( tavă 30cm):

Pentru cocă:

2 kg făină

1 l lapte gras

500 gr zahăr

350 gr unt 80% grăsime

100 gr drojdie proaspătă (SAU 30 gr drojdie uscată)

150 gr stafide macerate în rom

10 gălbenuşuri

10 plicuri zahăr vanilinat (SAU 20 ml esenţă vanilie)

coaja de la 4 lămâi

20 gr sare

Pentru umplutură:

800 gr nuci măcinate

14 albuşuri

400 gr zahăr

500 gr rahat

20 ml esenţă rom

100 gr cacao

Pentru uns:

4 gălbenuşuri

1 lingură miere

30 ml ulei măsline

Vreau sa va spun că în decursul timpului am făcut mai multe reţete de cozonac adunate de mine din mai multe colţuri ale ţarii dar nu pot să zic că m-am “îndrăgostit” de vreuna. În urmă cu ceva vreme însă am cunoscut o bucovineancă de toată isprava care mi-aîmpărtăşit secretele reţetei perfecte. Îţi multumesc, Dora!!!!

Mod de preparare:

Pasul 1:

Se scot toate ingredientele din frigider/cămară. Când au ajuns la temperatura camerei ne apucăm de treabă. Pornim cuptorul şi îi fixăm temperatura la 190 grade Celsius (dacă e electric) sau 210 grade Celsius(dacă e un cuptor de aragaz obişnuit pe gaz). IMPORTANT: pe tot parcursul etapelor/paşilor în încăpere trebuie să fie cald. Nu trebuie să deschidem fereastra!

Pasul 2:

Topim untul şi îl lăsăm deoparte. Cernem făina de două ori. Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Presărăm sarea deasupra gălbenuşurilor. Incălzim laptele(cât să putem să ţinem degetul în el fără să ne frigă). Într-un bol mic frecăm drojdia proaspătă cu 50 gr zahăr ( din cele 500 gr ) până se lichefiază. Adăugăm ¾ din laptele călduţ peste drojdia lichefiată.

Pasul 3:

Facem o gropiţă în mijlocul făinii în care adăugăm laptele amestecat cu drojdie. Pudrăm cu puţină făină (1 lingură) de pe margine Acoperim vasul cu un prosop curat şi lăsăm maiaua să crească cel puţin 30 min.

Pasul 4:

Gălbenuşurile le frecăm spumă cu zahărul. Apoi, adăugăm coaja rasă de lămâie, vanilia stafidele macerate în rom şi laptele calduţ rămas (250 ml). Se amestecă până devine o pastă omogenă.

Pasul 5:

Adăugăm compoziţia de la pasul 4 în maiaua crescută. Începem să frământăm aluatul (min 15 min) adăugând puţin câte puţin untul topit. Acoperim din nou vasul cu un prosop şi îl lăsăm să crească (până îşi dublează volumul).

Pasul 6: Se tapeteză tăvile cu hârtie pergament sau cu ulei şi făină. Albuşurile se bat spumă. Adăugăm zahărul şi continuăm să batem/mixăm cel puţin 15 min. Apoi, adăugăm nuca, esenţa de rom şi cacaoa. Împărţim compoziţia în şase.

Pasul 7:

Frământăm aluatul crescut încă 5 min şi îl împărţim în şase. Important: chiar dacă aluatul e lipicios nu mai adăugati făină ci mai degrabă puţin ulei. Fiecare bucată de aluat o întindem cu făcăleţul sau cu mâna (aprox 2 cm grosime). De data asta am întins cu mâna unsă cu ulei. Peste foaia astfel întinsă întindem o parte din nuca de la pasul 6 şi rahat tăiat cubuleţe (cam de 1 cm pătrat). O rulăm şi o lăsăm deoparte. Continuăm la fel şi cu celelalte cinci. Apoi, împletim câte două rulouri şi le punem în tavă.

Pasul 8:

După ce i-am aşezat pe toţi în tăvi îi mai lăsăm 10 min să crească. În tot acest timp amestecăm cu o pensulă ingredientele pentru uns (gălbenuşurile, mierea si uleiul). Apoi, ungem cozonacii şi ii dăm la cuptor pentru 60 min. sursa elenalasconi.ro